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Standard Interpretations (/laws-regs/standardinterpretations/publicationdate)
/ Clarification of OSHA regulation 29 CFR 1910.159(c)(10), Sprinkler spacing.

Standard Number:
1910.159(c)(10) (https://www.osha.gov/pls/oshaweb/owalink.query_links?
src_doc_type=STANDARDS&src_unique_file=0&src_anchor_name=1910.159(c)(10))

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these
requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer
obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our
guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's
website at http://www.osha.gov (/).

 
September 29, 2008 
 
Ms. Jean Przybocki 
Medical Technologist 
Washington VA Medical Center 
Department of Pathology and Laboratory Medicine 
50 Irving Street, NW 
Washington, D.C. 20422 
 
Dear Ms. Przybocki: 
 
Thank you for your January 30, 2008 letter to the Occupational Safety and Health Administration (OSHA)
requesting clarification of OSHA regulation 29 CFR 1910.159(c)(10), Sprinkler spacing. This letter constitutes
OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any questions not
delineated within your original correspondence. Your paraphrased questions and our responses are provided
below. Please note, as an initial matter, that although 29 CFR 1910.159 is based on NFPA 13 (1969 edition),
Standard for the Installation of Sprinkler Systems, OSHA considers that compliance with later versions of this
consensus standard, such the 2007 edition, as de minimis violations of 29 CFR 1910.159, provided the later
version provides equal or greater protection than provided by the standard. De minimis violations of standards are
violations of existing OSHA standards that have no direct or immediate impact on the safety and health of workers.
OSHA does not impose penalties or require abatement of de minimis violations. 
 
Question 1: 29 CFR 1910.159(c)(10) in part states, "The minimum vertical clearance between sprinklers and
material below shall be 18-inches (45.7 cm)." Does this apply only to materials placed directly below the sprinkler
heads? 
 
Response 1: No. The 18-inch vertical clearance requirement is treated as a horizontal plane throughout the
storage area or room. All materials must be stored below this horizontal plane. The clear space between stored
materials and the sprinkler deflectors allows discharge from sprinklers to overlap and pre-wet combustibles to
effectively contain a fire. 
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Question 2: What are the requirements for storage items that are horizontal (to the side of) sprinkler systems? 
 
Response 2: The general rule in our response to question 1 precludes any storage horizontally from a sprinkler
head. However, materials stored on shelves against a wall are not subject to this requirement because they do not
impede the overlap of spray from multiple sprinkler heads. Also, in the specific circumstances of library stacks
(high-density book storage areas) and in medical records storage, section 8.15.9 of NFPA 13 (2007 edition),
allows shelves to extend to the ceiling as long as every aisle is provided with sprinklers spaced no more than 12
feet apart along the aisle. 
 
Question 3: Are there any instances where the 18-inch clearance is not needed? 
 
Response 3: Since your letter does not contain adequate information on the types of sprinklers and obstructions
in question, our response is based on the limited information provided. NFPA 13 (2007) mentions one instance
where the 18-inch clearance is not needed. For example, section 8.5.6, NFPA 13 (2007), Clearance to Storage,
has a requirement in 8.5.6.4, which states, "a minimum clearance to the top of storage and ceiling sprinkler
deflectors to be less than 18-inches (457 mum) between the top of storage and ceiling sprinkler deflectors shall be
permitted where proven by successful large scale fire tests of the particular hazard." The burden is on employers
to demonstrate that they fall within this exception. If this exception applies, OSHA would consider this a de minimis
violation, as noted above. In addition to the specific circumstances referenced in our response to question 2, the
18-inch clearance does not apply to vehicles in parking garages. Please note that there are situations in which
specific sprinkler designs for high-challenge fires, such as rubber tire storage or high rack storage, would require
clearance greater than 18 inches. 
 
Additionally, please note that the answers given apply to clearance from stored materials only. NFPA 13 (2007
edition) contains numerous and varied requirements for obstructions to sprinkler discharge pattern development
and obstructions that prevent sprinkler discharge from reaching the hazard. These obstructions (including
structural members, lights, ducts, decks, open grate flooring, overhead doors, and partial height walls) should be
considered in the initial design and installation of the sprinkler system. Furthermore, the rules differ for sprinkler
types other than standard pendant and upright models. 
 
Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information helpful. OSHA
requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation letters explain these requirements
and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer obligations. This letter
constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be
affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new
information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at http://www.osha.gov
(/index.html). If you need further assistance, please contact the Office of General Industry Enforcement at (202)
693-1850. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Richard E. Fairfax, Director 
Directorate of Enforcement Programs
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